Geschikte aardappelen:

Kruimige aardappelen
Vrij kruimige aardappelen
Vrij vastkokende aardappelen
Vastkokende aardappelen

De keuze voor de juiste aardappelen

  1. Kruimige (bloemige) aardappelen, zoals Eigenheimer en Doré, zijn losser van structuur en vallen tijdens het koken gemakkelijker uit elkaar. De buitenkant van deze aardappelen is namelijk sneller gaar dan het binnenste gedeelte
  2. Wilt u liever dat de aardappels tijdens het koken hun vorm behouden, koop dan vastkokende, zoals Nicola, Bildtstar, Charlotte en Roseval
  3. Houd per persoon een portiegrootte aan van circa 200 gram

Zet een pan met water op

  1. Kies een ruime pan uit, zo voorkomt u dat het water overkookt of je heet water morst.
  2. Vul de pan met water en voeg naar smaak een snufje zout toe
  3. De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de pan en de hoeveelheid aardappelen: het mooiste is als de aardappelen net niet onder water staan
  4. Breng het water op hoog vuur aan de kook

Schil of scrub de aardappels

  1. Terwijl het water op staat, kunt u de aardappels scrubben. Zijn de aardappelen niet geschikt om te scrubben, dan kunt u ze altijd nog schillen
  2. Snij de aardappelen in gelijke stukken en was ze met koud water

Doe de aardappels in de pan

  1. Doe de aardappels in de pan met kokend water
  2. Draai het vuur pas lager als alles weer kookt
  3. Het duurt circa 15 tot 20 minuten voordat de aardappels gaar zijn. Of ze gaar zijn kunt u controleren door met een vork in de aardappelen te prikken. Gaat dit makkelijk en glijdt de aardappel weer van de vork, dan zijn de aardappels gaar

Giet de aardappels af

  1. Neem de pan van het vuur en giet het kookvocht – eventueel met behulp van een vergiet – af
  2. Schudt de aardappels in de pan even heen en weer en laat de aardappels even uitdampen voordat u ze serveert

Tips

  1. Wilt u de aardappelen sneller gaar hebben? Snijdt de aardappelen dan in kleinere stukken
Print Friendly, PDF & Email